Fostul secretar de stat Liviu Voinea (PSD), propus la şefia nou-înfiinţatului Minister pentru Buget, în GUVERNUL PONTA II, s-a remarcat în cele opt luni pe care le-a petrecut la Ministerul Finanţelor Publice (MFP) prin propunerea de a prelua "modelul suedez al denunţătorului", menit să majoreze încasările la bugetul de stat.
În septembrie, secretarul de stat Liviu Voinea anunţa că statul ar urma să impoziteze piscinele şi casele moştenite, pentru a "reduce excepţiile", respectiv pentru a majora încasările la bugetul de stat. Mai mult, Voinea a declarat că Fiscul i-ar putea răsplăti pe românii care oferă Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale altor persoane sau companii prin aşa-numite stimulente fiscale sau facilităţi.
Voinea a fost criticat ulterior de premierul Ponta care a afirmat că secretarul de stat ar trebuie "să se gândescă de multe ori înainte de a veni cu un proiect".
Invitat la ZF Live, Voinea a vorbit despre un alt amendament ce ar putea fi adus Codului Fiscal astfel încât companiile să nu-şi mai poată deduce cheltuielile personale, decontate "pe firmă".
"Nu e normal să deduci un Ferrari pe firmă sau să pleci cu avionul în Monte Carlo şi să deduci excursia chiar dacă tu acolo nu ai încheiat nicio afacere", a precizat Voinea la sfârşitul lunii trecute, adăugând că activitatea companiilor care merg pe pierdere de mai mulţi ani ar trebui de asemenea analizată mai atent pentru a se constata dacă acestea nu se abat de la prevederile legale.
Totodată, Voinea a recunoscut într-un interviu acordat presei străine că măsurile de austeritate luate de guvernarea Boc au fost "un rău necesar" şi că au asigurat stabilitatea economică în anii de criză. Totodată, Liviu Voinea dă asigurări că tăierile bugetare vor continua şi după alegerile din decembrie, pentru "a elimina mai ales cheltuielile inutile".
Voinea a avut ve