Cotele de pescuit comercial din Delta Dunării vor fi stabilite şi în funcţie de estimările privind resursa care merge pe piaţa neagră. Guvernatorul ARBDD, Edward Bratfanof, a declarat că din cauza unei proaste evaluări, pescarii din deltă îşi consumau cotele alocate într-un timp foarte scurt, restul fiind vândut ilegal.
„Peste tot pe unde merg în Deltă vorbesc cu pescarii, nu numai cu asociaţii sau federaţii, ci şi cu pescarii simpli, şi toţi îmi spun că îşi îndeplinesc cota anuală în circa o lună, două de pescuit bun, după care urmează neraportări. De ce se întâmplă asta? Înainte de anii 2000, comerţul la negru era estimat şi de aceea cotele de pescuit alocate erau de 5 sau 6 mii de tone pe an. După anii 2000, se pare că nu au mai fost fonduri pentru realizarea unei evaluări a comerţului la negru şi de aceea el nu a mai fost luat în calcul. Ca urmare a acestui fapt, evaluările au fost făcute doar în baza realizărilor oficiale din anul precedent, astfel încât am ajuns de la 5-6 mii de tone ca şi evaluare, la 2 mii de tone în ultimii ani, acest comerţ la negru nefiind estimat. Aşa că vom readuce pe tapet această estimare a comerţului la negru şi sunt anumite pârghii prin care acest comerţ la negru poate fi estimat. Sigur că nu vom putea spune exact cât peşte merge pe piaţa neagră dar putem să ne apropiem de acea valoare. Ca urmare a acestei evaluări mai precise, vom putea repartiza cotele către pescari mai aproape de adevăr”, a declarat Edward Bratfanof.
Estimările privind comerţul la negru vor fi realizate de un institut de cercetare, fără să se precizeze însă perioada din care acest sistem va fi aplicat în Delta Dunării.
Cotele de pescuit comercial din Delta Dunării vor fi stabilite şi în funcţie de estimările privind resursa care merge pe piaţa neagră. Guvernatorul ARBDD, Edward Bratfanof, a declarat că din cauza unei proaste evaluări, pesca