Anul 1989 l-a găsit pe Nicu Murgăşanu ca şef serviciu-vânzări la Intreprinderea de Prelucrare a Laptelui Alba Iulia.
Alături de Radu Matei Todoran, Dumitru Mălin, Horea Sandu (venit de la ziarul Comitetului Judeţean de Partid Alba, „Unirea”), Paul Gruian, în decembrie 1989 Nicu Murgăşanu a pus bazele periodicului „Acum”, prima publicaţie liberă din Alba Iulia. Din motive organizatorice (lipsa hârtiei, care se găsea doar la Letea, constituirea unui cont prin care putea fi plătită hârtia etc.) periodicul va apare la chioşcuri doar în data de 12 februarie 1990.
Nicu Murgăşanu este primul fotograf al revoluţiei din Alba Iulia, fiind alături de manifestanţi cu aparatul său (un Canon nemţesc, adus pe furiş din străinătate) încă de la ora 9 dimineaţa în ziua de 22 decembrie, când Nicolae Ceauşescu încă nu fugise, iar regimul său nu căzuse încă…
Revoluţia a fost surprinsă pe hârtia fotografică de către Nicu Murgăşanu, iar mai apoi Emil Pojar (ziarul „Unirea”, devenit din 23 decembrie 1989 ziarul Frontului Patriotic Libertatea înfiinţat la Alba Iulia de Mihai Babiţchi) şi Traian Mârza.
-Cei care au o anumită vârstă, care au trăit acele evenimente, se vor întreba probabil cum aţi ajuns dvs să faceţi acele fotografii? În acele zile era foarte riscant să scoţi un aparat foto şi să fotografiezi. Riscai un glonţ sau DOAR o bătaie…
-Cum, sau de ce am făcut acele fotografii?!… pentru că eram unul din „nebunii” care visau… şi visează în continuare la o lume mai bună. În anii ăia îmi omoram timpul citind, scriind, înjurând şi fotografiam realitatea la propriu şi la figurat.
Erau destule semne din afară (Radio Europa Liberă) şi din interior, că acel copac numit COMUNISM se va rupe. Semne din interior veneau inclusiv de la activiştii şi propagandiştii sistemului politic de atunci.
Aparatul ăla „mic şi deştept” („idioten aparat” îl botezasem)