O anumită febrilitate se resimte în prezent în jurul dosarului afgan. Pe de o parte Franţa încearcă să joace un rol de mediator în dificilul proces de reconciliere naţională în Afganistan. Parisul a invitat de altfel cîtiva lideri talibani să vină în Franţa pentru deschiderea unui dialog cu autorităţile de la Kabul. Pe de altă parte se observă o accelerare a retragerii trupelor străine de pe solul afgan. Marea Britanie a făcut anunţuri intersante în acest sens.
Parisul a invitat de altfel cîtiva lideri talibani să vină în Franţa pentru deschiderea unui dialog cu autorităţile de la Kabul. Pe de altă parte se observă o accelerare a retragerii trupelor străine de pe solul afgan. Marea Britanie a făcut anunţuri intersante în acest sens.
Putem spune că occidentalii nu au exclus nici un scenariu în speranţa găsirii unei soluţii în Afganistan: pînă la urmă a fost acceptat chiar şi dialogul cu talibanii, deşi aceştia continuă să combată regimul de la Kabul instalat acolo de occidentali, precum şi trupele străine aflate pe sol afgan. Organizaţia Naţiunilor Unite a decis, în ciuda sancţiunilor decretate la adresa talibanilor, să le faciliteze unora dintre ei libertatea de mişcare pentru ca dialogul să poată avea loc acum în Franţa.
Pe de altă parte, Londra se declară mulţumită de progresele înregistrate în marea operaţiune de antrenare şi echipare a armatei afgane. In virtutea acestor pretinse progrese Marea Britanie anunţă că îşi va retrage, mai devreme decît fusese prevăzut, o parte din militarii desfăşuraţi în Afganistan. Mai precis, anul viitor Londra îşi va retrage 3800 de soldaţi din cei 9000 staţionaţi în Afganistan.
Franţa şi-a grăbit şi ea retragerea din această ţară iar acum este în situaţia de a trage lecţiile care se impun din această experienţă eşalonată pe o durată de zece ani. Oficial, se vorbeşte despre “reuşita”, “profesionalismu