Guvernul Ponta II este, la o analiza atenta, Guvernul Voiculescu. Avatarurile sale politice - Liviu Dragnea si Crin Antonescu - stapanesc zonele financiare si de control din noul guvern rezultat dupa alegerile din 9 decembrie 2012. Victor Ponta a ramas sef in Guvern doar cu numele. Partidul, si asa controlat in mare parte de Drangea, trece acum in totalitate sub tutela sa. In mana secretarului general al PSD sta de acum biciul si zaharelul: dezvoltarea regionala si administratia. Va fi dispecer de fonduri europene, va imparti banii din administratie. Ambele sunt parghii eficiente de imblanzit baroni locali si lideri de filiale. Cine din partid se mai uita la ce zice Victor Ponta?
Premierului Victor Ponta ii raman schimburile politicoase de injuraturi cu Traian Basescu, ca sa nu incalce acordul predat liderilor europeni, si pozele facute la Bruxelles cu acestia din urma. Ponta a avut ocazia sa formeze o majoritate alternativa cu UDMR, sa-si consolideze astfel puterea dar a cedat presiunii baronilor PSD, ratand astfel ultima sansa de se elibera de troica raului Voiculescu-Dragnea-Antonescu.
Nu ca Ponta ar fi personajul pozitiv impiedicat sa faca bine de troica pomenita mai sus, dimpotriva. E un plagiator dovedit si un politician profund instabil. Insa scorul mare obtinut de USL in 9 decembrie a impus o realitate pe care nici Traian Basescu nu a mai putut sa o ignore. A trebuit sa-l desemneze pe Victor Ponta premier. Liderul PSD avea, am mai spus-o, doar doua optiuni: cu sau fara liberali la guvernare.
Un Guvern cu UDMR si fara liberali era singura solutie pragmatica, rationala in tentativa de a limita ascensiunea unei puteri abuzive, de a elimina unele influente nefaste asupra Romaniei. Erau opoi obligatoriu de izolat, prin trimiterea lor in opozitie, vocile violent anti-occidentale si anti-americane din politica romaneasca.