Scris de Cristina Ghilea - Executivul local preferă să meargă pe propunerea de indexare a impozitelor pe proprietate cu 4,2%. Deocamdată.
Puşi în situaţia de a alege între două „rele” – majorarea fiscalităţii cu 16% propusă de Guvern şi a impozitelor pe locuinţe cu 4,2%, edilii au optat pentru cel mai mic dintre ele.
Materialul propus de executiv a ridicat puţine mirări din partea consilierilor locali, intervenţiile fiind mai degrabă fără miză. „Nu s-ar putea fără această creştere a impozitului?”, a vrut să ştie Dorin Corcheş. Pedelistului i-a răspuns Eduard Florea, şeful Direcţiei Economice, care i-a adus la cunoştinţă că fără creşterea încasărilor „ar fi foarte greu să ne descurcăm anul viitor”, mai ales că 2013 va fi vârf de plată a creditelor pentru tramvaiele Siemens. Cu achiziţia din vremuri pedeliste adusă discret în discuţie, consilierul n-a mai insistat…
„Politica e simplă: se va merge pe indexarea cu fiscalitatea actualizată anual cu inflaţia”, a spus şi primarul Ilie Bolojan. În opinia sa, creşterea treptată va scuti contribuabilii de şocul unei actualizări la trei ani, operată de guvern. Plus 4,2%
Astfel, consilierii au adoptat tabloul fiscalităţii orădene pe 2013 aşa cum a fost acesta propus de executivul local. Va creşte cu 4,2% impozitul pe clădirilor persoanelor fizice. Ca şi creştere va fi resimţită şi schimbarea categoriilor de impozitare ale unor locuinţe plasate pe străzi care au fost modernizate în ultimul an. Şi la aceasta Corcheş şi-a enunţat dilema personală: „procedural şi moral e în ordine să facem investiţii ca să-i taxăm suplimentar?”. Desigur, consilierul nu a spus dacă a făcut o vizită în teren să-i întrebe pe benficiari ce preferă: mocirla în faţa caselor sau un impozit mai mare. Un răspuns a venit tot Florea, care a insistat că zonarea fiscală din Oradea trebuie actualizată periodic. Cresc taxele!
Modificări i