Structura propusă pentru viitorul Guvern stârneşte reacţii diferite în mediul politic. Dacă Opoziţia critică numărul mare de portofolii, reprezentanţii actualei puteri caracterizează noul executiv drept unul european.
Politicienii PDL sunt contrariaţi de numărul mare de ministere al noului Cabinet şi acuză dezinteresul puterii faţă cheltuielile suplimentare pe care presupune le acest aspect.
De cealaltă parte, reprezentanţii USL văd în organigrama noului guvern un model care se pliază mai bine pe cel european.
"Din punctul meu de vedere cred că premierul desemnat a vrut să aibă un cabinet care să fie în oglindă cu comisiile europene şi de aceea am asistat la o mărunţire a ministerelor pe tipuri de activităţi complementare cu comisiile europene. Sper să fie o variantă de lucru bună cu Bruxellesul", a spus Theodor Athanasiu.
Foştii miniştri adoptă o atitudine diplomată faţă de noua structură a executivului, deşi consideră inoportună mărirea numărului de miniştri
"Cred că trebuie acordată prezumpţia de nevinovăţie şi acordat creditul necesar oricărui guvern care începe. Nu putem să judecăm fără a le posibilitatea să demonstreze că pot să facă anumite lucruri. În general cred că este un guvern prea stufos, cred că numărul de miniştri este mai mare decât era cazul, a declarat Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei.
Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, consideră noul Guvern, anunţat astăzi de premierul Victor Ponta, drept un Guvern care oglindeşte perfect ceea ce înseamnă USL, "un grup de baroni care pun interesul personal în faţa interesului cetăţenilor României". "Este inadmisibil ca în această perioadă de austeritate naţională şi europeană, USL să propună un Guvern supraponderal, după mărimea clientelei de partid şi nu un Guvern bazat pe necesităţile ţării noastre", a spus Daniel Buda.
Noul Guvern Ponta va avea 20 de ministere,