Doi din trei romani care au apelat la serviciile unei institutii financiare nebancare isi permit sa restituie creditele contractate fara a pune presiune pe bugetele personale, releva un studiu realizat de YouGov la initiativa companiei de credite de consum Provident Financial Romania.
Mai mult, 33% dintre ei reusesc sa puna deoparte bani ca urmare a unei bune planificari a cheltuielilor casnice.
Cei mai multi acceseaza credite de valoare mica, pe termen scurt, valoarea medie a tuturor datoriilor individuale fiind sub 5.000 de lei. Creditele accesate de participantii la studiu au rolul de a echilibra bugetele personale si familiale sau de a asigura diferenta necesara pentru a acoperi cheltuieli neprevazute.
“8 din 10 persoane chestionate au declarat ca le-ar fi dificil sau imposibil sa faca rost de bani pentru o nevoie urgenta si 6 din 10 nu au un cont bancar. In aceasta situatie, este extrem de important ca institutiile financiare nebancare sa le ofere o alternativa convenabila celor care altfel ar fi privati de accesul la o forma de finantare”, a declarat Ivo Kalik, directorul general al Provident Financial Romania.
De altfel, 91% dintre cei chestionati au declarat ca imprumuta doar sume de bani care se potrivesc situatiei lor financiare si 94% spun ca analizeaza atent avantajele si implicatiile contractarii unui imprumut inainte de semnarea contractului.
Studiul este realizat pe un esantion de 2.164 de respondenti.
Peste 50% spera la o imbunatatire a situatiei financiare in 2013
Peste 65% dintre clientii institutiilor financiare nebancare (IFN) din Romania declara ca sunt mai prudenti cu cheltuielile lor zilnice comparativ cu anul trecut, insa 53% dintre ei considera ca situatia lor financiara se va imbunatati in 2013, fie ca urmare a schimbarii locului de munca, fie datorita realizarii u