În urmă cu doi ani, autorităţile guvernamentale au introdus sistemul de acreditare al Spitalelor din România. Au urmat doi în care unităţile medicale maramureşene au început, mai mult sau mai puţin să lucreze la acest important proiect ce va fi o oglindă a sistemului medical din România. Procedura este destul de complicată, iar Spitalele trebuie să îndeplinească de la 1600 de criterii până la 2000, în funcţie de mărimea şi specificul unităţii medicale. Primul Spital maramureşean care a terminat procedura cu un procent de peste 99% este Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie.
Comisia de verificare a fost formată din economişti, jurişti, cadre medicale, reprezentaţi ai CAS. Este greu de explicat ce înseamnă o astfel de verificare. Practic se urmăreşte totul. De la actul medical, până la actele medicale, foi de observaţie, partea de arhivă, bucătărie, spălătorie, medicamente, cadre medicale medii şi medici.
S-a vorbit cu personalul, cu pacienţii prezenţă în Spital. Procedura este o premieră în România, iar la finalul ei toate Spitalele vor avea un certificat de acreditare care va consfinţi condiţiile în care se desfăşoară actul medical, calitatea serviciilor şi tot ce ţine de problematica unui Spital.
În momentul de faţă se estimează că jumătate dintre Spitale nu vor reuşi să primească acest certificat. Cu atât mai mult este meritoriu procentul de peste 99% obţinut de Spitalul băimărean.
În cazul Spitalului de Boli Infecţioase şi Psihiatrie, fiind un Spital specializat, de categoria patru-cinci, evaluarea trebuia să fie conformă în 1600 de criterii. Spitalul de pe strada Baia Sprie nu a îndeplinit criteriile la nouă indicatori, din care doi se dublează şi majoritatea sunt legate de partea de arhivă.
Trebuie spus că şi comisia de evaluare a fost la prima astfel de verificare, de aceea lucrurile au mers conform ghidului de e