Oliviu Vlădulescu, colaborator dovedit al Securităţii, a fost omul-orchestră al aşa-zisei Revoluţii din Ialomiţa. În adolescenţă fusese prieten bun cu Mircea Dinescu, implicat şi el în Revoluţie.
Aşa cum s-a întâmplat în multe oraşe din ţară, şi la Slobozia evenimentele revoluţionare au fost declanşate de un personaj care a colaborat în perioada comunistă cu Securitatea. Oliviu Vlădulescu a avut de-a lungul timpului patru nume conspirative şi s-a pretat la delaţiuni despre colegi de liceu, de armată şi de serviciu. La 22 decembrie 1989, el a fost primul om din Slobozia care a ieşit în faţa Judeţenei de Partid să strige „Jos Ceauşescu!“ şi să-i îndemne pe slobozeni să i se alăture. Acţiunea lui din acea zi s-a repetat în detaliu în mai toate oraşele ţării.
Foştii securişti au fost primii care au ieşit în stradă şi au căutat să inflameze spiritele. Ofiţerii de rang înalt din fosta Securitate continuă, totuşi, să nege ideea că subordonaţii şi colaboratorii lor ar fi acţionat conform vreunui plan. Oliviu Vlădulescu a murit anul trecut, la scurtă vreme după ce Curtea de Apel Bucureşti a confirmat calitatea sa de colaborator al Securităţii.
FUGA LA MINĂ
Oliviu Vlădulescu a fost racolat la 24 noiembrie 1966, pe când era elev. Prietenii săi din Slobozia spun că racolarea lui s-a petrecut în contextul unui abandon şcolar. „Au fost trei prieteni: Oliviu Vlădulescu, Mircea Dinescu (n.r. - celebrul poet) şi Radu Opran. S-au şucărit pe viaţă că au rămas corigenţi într-un an, la liceu, şi au plecat la mina Lupeni, au zis că vor să muncească acolo. Nihilişti! Tatăl lui Opran, avocat, s-a dus şi i-a adus înapoi după vreo două săptămâni. Atunci a fost racolat Vlădulescu. Eu cred că odată cu el a fost racolat şi Dinescu“, spune ialomiţeanul Jan Cheptea, coleg de generaţie cu cei trei.
În dosarul de la CNSAS, Vlădulescu figurează cu informaţii date despre