Aflat la final de mandat, Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, vorbeşte, într-un interviu acordat Agerpres, despre procesul de absorbţie a fondurilor europene şi dificultăţile din acest domeniu şi despre sugestiile pe care i le-a făcut premierului desemnat, Victor Ponta, pentru viitoarea structură de atragere a banilor comunitari.
Ministrul Afacerilor Europene a atras atenţia că deciziile pe care noul Parlament le va lua privind încuviinţarea urmăririi penale a unor parlamentari - foşti miniştri sau în cazul numirii Avocatului Poporului vor cântări greu asupra raportului suplimentar al Comisiei Europene din Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie, aşteptat în ianuarie 2013, şi implicit asupra deciziei Consiliului JAI privind eventuala aderare a României la spaţiul Schengen.
La începutul mandatului său, Orban îşi propunea creşterea ratei reale de absorbţie a fondurilor structurale de la 3,7%, cât era atunci, la 20% până la finalul mandatului. La finele lunii noiembrie 2012, rambursările de la Comisia Europeană se ridicau la 9,72%.
"Rambursările nu au crescut, dar cererile de rambursare transmise către Comisia Europeană înregistrează acum 12,6% şi este evident că, până la sfârşitul acestui an, vor ajunge spre 15%. Sigur, nu e 20%, dar, având în vedere dificultăţile extraordinare prin care am trecut, în special în acest semestru, este un procent decent, uitându-ne şi la punctul de plecare, la efectele disfuncţionalităţilor din perioada anterioară şi la modul cum s-au răsfrânt acestea asupra întregului proces de gestionare a fondurilor europene", spune Orban.
Potrivit acestuia, există şanse ca România să primească măcar o parte din acesşti banipână la sfârşitul anului. "Eu mă aştept să intre anumite sume, dar nu pot să dau cifre exacte, pentru că, deşi s-a aprobat rectificarea bugetului UE pentru 2012, rămâne de văzut