Ţăranii au luat cu asalt Piaţa Moldovei ca să-şi vandă porcul de Crăciun Tăranii din Vrancea spun că îşi vand porcii de Crăciun ca să pună grau la primăvară dar şi pentru a-şi trata bolile bătraneţii u preţul unui kilogram de carne de porc începe de la 15 lei în Piaţa Moldovei
Tarabele din Piaţa Moldovei sunt pline cu carne de porc. Timp de şase zile, începand de ieri, focşănenii vor avea de unde alege carnea cu specific de sărbătoare. Numai bani să fie iar cumpărătorii tocmai de asta se plang. Cand aud de preţ, adică de 15 lei pe kilogram sau chiar 18 lei, spun că e prea scump şi nu au bani, în timp ce crescătorii se vaită că muncesc prea mult şi nu îşi scot „parleala”. Ce-i drept, sunt mai mult porci pe piaţă decat şi-a închipuit că o să fie medicul veterinar Elena Şerbu, cea care răspunde de activitatea sanitar-veterinară din Piaţa Moldovei. „Sunt neaşteptat de mulţi porci sacrificaţi. În prima zi mă aşteptam la un număr mai mic, dar am examinat aproape 150 de carcase. Totul este în regulă, nu am avut niciun caz de trichină. Sunt mulţi oameni gospodari care au crescut animale şi speră să caştige un ban zilele astea”, ne-a spus medicul veterinar Elena Şerbu.
”Creştem animale ca să supravieţuim”
Poate cel mai greu lucru este că aceşti gospodari îşi vand porcii de Crăciun ca să aibă ce manca la anul sau ca să-şi trateze bolile bătraneţii, că din banii de pensie abia îşi duc zilele. „Nu avem altă posibilitate, asta ştim să facem, creştem animale ca să supravieţuim. Am o pensie foarte mică, aşa că mai creştem animale, dar cand tragem linie ieşim mai mult în pierdere”, ne-a spus un bătran vanzător. „Muncă, muncă şi nu dă lumea bani că zice că e scump. Un an munceşti, raneşti, îi dai mancare porcului să-l faci mare ca să îl aduci la piaţă. Dau carne şi cu 14, 15 lei kilogramul, după cum ne înţelegem cu clienţii. Cu banii pe care îi strangem ce