Începând cu data de 21 decembrie, asigurătorii nu vor mai avea voie să facă diferenţe între beneficiarii produselor de asigurare în funcţie de sex, diferenţierea tarifelor fiind interzisă în întreaga Uniune Europeană, deoarece este incompatibilă cu principiul fundamental al egalităţii de tratament între bărbaţi şi femei în UE. Potrivit unui comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, începând cu 21 decembrie devin inaplicabile prevederile care permiteau prime şi tarife diferenţiate pe sexe în domeniul asigurărilor.Astfel, Directiva a fost transpusă în legislaţia românească prin Ordonanţa de Urgenţă nr.61/2008 privind implementarea principiului egalităţii de tratament între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte accesul la bunuri şi servicii şi furnizarea de bunuri şi servicii. În ordonanţă este prevăzut principiul primelor şi beneficiilor unisex în asigurări, însă se prevede o excepţie de la acest principiu, atunci când elementul sex, folosit în determinarea primelor şi beneficiilor în asigurări, este un factor determinant în evaluarea riscului, iar datele actuariale şi statistice folosite sunt relevante şi realiste.
Astfel, ca urmare a hotărârii UE din 1 martie 2011, pe baza acestui principiu, deşi elementul sex poate fi folosit în continuare în asigurări, acesta nu trebuie să determine diferenţe în materie de prime şi beneficii pentru persoana asigurată, în toate contractele noi, încheiate începând cu 21 decembrie 2012. În scopul asigurării respectării hotărârii UE, CSA a întreprins o serie de demersuri şi acţiuni atât pentru modificarea legislaţiei interne, cât şi pentru pregătirea din timp a pieţei asigurărilor.
Începând cu data de 21 decembrie, asigurătorii nu vor mai avea voie să facă diferenţe între beneficiarii produselor de asigurare în funcţie de sex, diferenţierea tarifelor fiind interzisă în întreaga Uniune Europeană, deoar