Vestitul “Ghiţă” autohton pe care tot românul îl punea pe masa de Sărbători, preparat în fel şi chip, e pe cale de dispariţie! Peste 70% din carnea de porc scoasă la vânzare la noi în ţară provine din import. Singurii care se mai bucură de slănina “made in România” sunt ţăranii sau cei care cumpără din pieţe sau din măcelării. Vestitul “Ghiţă” autohton pe care tot românul îl punea pe masa de Sărbători, preparat în fel şi chip, e pe cale de dispariţie! Peste 70% din carnea de porc scoasă la vânzare la noi în ţară provine din import. Singurii care se mai bucură de slănina “made in România” sunt ţăranii sau cei care cumpără din pieţe sau din măcelării.
Cei care au rude la ţară, de unde pot primi cârnaţi, şorici şi alte “porcăreli” 100% româneşti, se pot considera norocoşi! Asta pentru că renumiul porc autohton de Crăciun este din ce în ce mai scump la vedere pe la noi. “Peste 70% din carnea proaspătă din magazine, supermarketuri şi hypermarketuri, precum şi cele mai multe preparate din carne vin din import, din Uniunea Europeană. Danemarca, Germania, Polonia şi Ungaria sunt ţările care ne furnizează în prezent porcul de Sărbători. Celor care vor carne de-a noastră le recomand să meargă la măcelării, unde se concentrează mai puţin de 30% din totalul produselor de pe piaţă”, ne-a spus Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară.
Acest paradox se întâmplă de ani buni în România şi are mai multe cauze, principala fiind neglijenţa şi birocraţia autorităţilor. Mai exact, punctele de sacrificare a animalelor s-au împuţinat simţitor, iar micii crescători de porci de la sate nu îşi pot vinde marfa marilor magazine pentru că nu au cum să obţină avizele sanitare impuse de reglementările Uniunii Europene. Aşa că, în lipsa cărnii autohtone, marile lanţuri de magazine care aprovizionează populaţia au ales să-l importe pe “Ghiţă”.
Cei care