Abandonul reprezintă cea mai gravă formă de neglijare și abuz asupra unui copil, iar numărul micuţilor abandonaţi imediat dupa naştere creşte de la un an la altul.
Mici și lipsiți de apărare, fără a putea face nimic altceva decât să plângă, copiii abandonați sunt ai nimănui și așteaptă în saloanele spitalelor să le decidă cineva soarta. De cele mai multe ori, provin din familii dezorganizate sau au mame minore, incapabile să-și asume responsabilitatea unei alte vieți, așa că ajung să fie tratați ca o problemă; în vreme ce mamele fug la propriu de ei, strecurându-se pe lângă personalul medical la numai câteva ore după ce i-au născut, ei stau în pătuțurile lor simțind încă din primele ore de viață lipsa afecțiunii materne. Așa ajung, unii dintre ei, să nu aibă nici măcar un certificat de naștere și să fie botezați în spitale, de către asistente. Ei sunt copiii care nu sunt ținuți în brațe atunci când plâng, care mănâncă din biberoane la ore fixe și care nu părăsesc salonul de spital săptămâni întregi, pentru că nimeni nu are timp să-i scoată la plimbare sau să se joace cu ei.
Părăsiţi încă de la naștere
Abandonul reprezintă cea mai gravă formă de neglijare și abuz asupra unui copil, și chiar dacă județul Covasna nu se confruntă cu problemele sociale numeroase ale altor județe, copiii nimănui, lăsați prin spitale, marchează și aici o statistică nedorită și mereu în creștere de la un an la altul și, contrar părerii generale, nu doar romii își lasă de izbeliște copiii. Spre deosebire de alte spitale din țară, însă, spitalele covăsnene au meritul de a veghea asupra acestor copii, în sensul în care nu poți ajunge la ei foarte ușor și nici fără a fi observat.
La Spitalul Județean de Urgențe (SJU) Sfântu Gheorghe se află în acest moment șase copii abandonați. Patru dintre ei la Secția de Neonatologie și alți doi la Pediatrie. Unii dintre ei vor petrec