E o surpriza. Mare. Un presedinte socialist cu un guvern socialist si cu majoritate parlamentara socialista propune un buget. Cel mai auster din ultimii 30 de ani. Si majoritatea sa din Senat ii respinge proiectul. Sigur, explicatia oficiala pare credibila.
Stanga din Senat a acuzat manevrele dreptei care ar vrea sa respinga documentul si sa impiedice socialistii sa guverneze in pace. De fapt, respingerea socialistilor ar fi o masura necesara pentru a impiedica obstructiile conservatorilor, asa ca Stanga s-a gandit sa le-o ia inainte. E drept ca in prima lectura, o majoritate conjuncturala formata de conservatorii din UMP alaturi de centristi si comunisti a respins Bugetul. Aceasta vroia sa forteze o a doua lectura mai detaliata a planului financiar pe anul viitor pentru a propune amendamente.
Socialistii au decis sa le refuze acest gest si sa respinga complet documentul trimitandu-l astfel la Adunarea Generala, camera decizionala in acest caz. Stanga a avut si grija sa spuna cat a putut de tare si de convingator ca decizia nu echivaleaza cu o dezavuare a Bugetului sau a Guvernului propriu. Dar intrebarile cu privire la sustinerea acordata lui Francois Hollande de propriul partid se inmultesc. Asta mai ales dupa ce, duminica, un grup de 12 parlamentari socialisti a simtit nevoia sa-i adreseze presedintelui o scrisoare deschisa in care sa-i aminteasca de promisiunile din campanie si in care a subliniat deficientele guvernarii de pana acum sub comanda lui Hollande.
Reforma statului in Franta (Le Monde)
Modernizarea Actiunii Publice. Termenul suna mai bine si mai putin periculos decat Revizuirea Generala a Politicilor Publice pe care o dorea fostul presedinte Nicolas Sarkozy in 2007. In fapt insa, planul este unul extrem de violent pe care Stanga franceza si-l impune ei insisi.
Vorbim despre reducerea cheltuielilor publice, a batalioa