Iata cateva citate din concluziile la care au ajuns expertii Comisiei de la Venetia, pe numele ei adevarat Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept, un fel de Curte Constitutionla a Europei, in privinta suspendarii presedintelui.
"Seria de masuri adoptate de Guvern si Parlament in iulie intr-o succesiune rapida care au condus la schimbarea din functie a Avocatului Poporului, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, limitarea competentelor Curtii Constitutionale, schimbarea procedurilor privind referendumul de suspendare a presedintelui si suspendarea propriu-zisa a acestuia, luate individual dar si ca intreg, sunt problematice din punct de vedere constitutional si al statului de drept (...) recurgerea extinsa la ordonante de urgenta guvernamentale - atat de catre actuala, dar si precedentele majoritati - (...)prezinta un risc pentru democratie si statul de drept in Romania".
"Declaratiile facute in aceasta perioada (vara - n.red.) demonstreaza o ingrijoratoare lipsa de respect intre reprezentantii institutiilor de stat pentru statutul celorlalte institutii ale statului, inclusiv Curtea Constitutionala ca garant al suprematiei Constitutiei".
Guvernul s-a comportat "neconstitutional si abuziv fata de Curtea Constitutionala".
"Regulile jocului au fost schimbate in timp ce jocul era in desfasurare. Asemenea evenimente modifica legislatia electorala si incalca principiile sigurantei juridice si stabilitatea procesului de organizare a referendumului".
"Data fiind gravitatea acuzatiilor mentionate in propunerea de suspendare a presedintelui, timpul pus la dispozitie Curtii Constitutionale pentru a-si pregati decizia a fost extrem de scurt. Impunerea unui termen atat de scurt si absenta oricaror dezbateri pe tema deciziei CCR arata o lipsa de respect fata de o institutie cheie a statului. Desi opinia