Dieta ce cuprinde alimente sănătoase este un element terapeutic important, inclusiv când vine vorba de diabet zaharat. În rândurile de mai jos îţi prezentăm o listă cu alimente sănătoase, ce nu ar trebui să lipsească din alimentaţia persoanelor diagnosticate cu diabet.
Pentru a fi eficientă ca ,,medicament”, alimentaţia trebuie să fie personalizată în funcţie de vârstă, de eventualele boli cu care este asociat diabetul, dar şi de preferinţele alimentare ale fiecăruia. Alimentele recomandate persoanelor cu diabet zaharat trebuie să fie bogate în antioxidanţi, în vitamine şi minerale, dar şi fibre, susţin nutriţioniştii.
Fasolea
O sursă de proteine şi de fier, fasolea este un bun substitut pentru carne, dar şi un aliment ce nu ar trebui să lipsească din alimentaţia persoanelor diabetice. Deoarece se digeră mai greu, fasolea ,,oferă” pentru mai mult timp senzaţia de saţietate, ceea ce ajută când vine vorba de controlul greutăţii. Indicat este să o laşi la înmuiat timp de câteva ore înainte de preparare.
Orzul
Consumat alături de alte cereale, în supe sau în salate, orzul este o sursă excelentă de carbohidraţi, ce stimulează sănătatea metabolismului şi ajută la creşterea nivelului de energie. Fiind bogat în fibre solubile şi insolubile, orzul reduce creşterea nivelului de zahăr din sânge, după o masă, cu aproximativ 70% şi îl menţine în limitele normale pentru câteva ore.
Sparanghelul
După ce au efectuat mai multe studii, oamenii de ştiinţă au descoperit că sparanghelul ajută la menţinerea nivelului de zahăr din sânge sub control. În plus, această legumă stimulează producţia de insulină din organism, hormon ce ajută la absorbţia glucozei.
Ulei de măsline
Folosit pentru diverse preparate, uleiul de măsline are efecte benefice în tratamentul diverselor forme de diabet. Datorită antioxidantului pe care îl conţine, oleocantha