Ţările vecine, Bulgaria şi Ungaria, deja compensează molecule noi, în timp ce România nu a mai introdus medicamente pe listele compensate din anul 2007
Ministerul a afirmat luna trecută că în 2013 va fi actualizată lista, însă acest lucru nu este sigur, ţinând cont de capacitatea financiară a sistemului
Între timp, asociaţiile de pacienţi trag un semnal de alarmă şi fac campanii de strângere de fonduri pentru medicamentele pacienţilor
Lista de medicamente compensate şi gratuite din România nu a mai fost actualizată din anul 2007, iar din comparaţia cu alte state europene reiese că ţara noastră este singura care nu oferă pacienţilor tratamente noi.
Cu toate că reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au afirmat luna trecută că începând cu 2013 vor fi introduse noi molecule pe liste, acest lucru nu este sigur, ţinând cont de capacitatea financiară a sistemului de a susţine actualizarea.
În plus, părerile din piaţă sunt împărţite atunci când vine vorba de introducerea de noi medicamente pe liste, precum şi când se aduc în discuţie costurile actualizării. Pe de-o parte, unii jucători din piaţă atrag atenţia că accesul pacienţilor la medicamente este îngrădit, în timp ce alţii spun că această actualizare nu ar putea fi posibilă - sau ar avea rezultate dezastruoase - fără o creştere a fondurilor alocate.
Potrivit Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Bulgaria şi Ungaria compensează peste 50% din moleculele aflate încă din 2007 în aşteptare în România.
"O analiză a procentului de compensare a 64 de molecule din cele 140 aflate pe listele de aşteptare din România a relevat faptul că ţara vecină, Bulgaria, deja compensează 50% dintre acestea, iar Ungaria peste 60%. Prin comparaţie, în România nu se compensează nicio moleculă nouă din anul 2007", spun reprezentanţii ARPIM.
Dan Zaharescu, directoru