Premierul Victor Ponta a prezentat astăzi componenţa viitorului cabinet, convenit în cadrul Uniunii Social-Liberale. Conform Constituţiei României, fiecare ministru propus va urma procedura de audiere, iar numele avizate favorabil vor fi supuse votului plenului.
După desemnare, candidatul pentru funcţia de prim-ministru, în cazul de faţă Victor Ponta, va cere, în termen de 10 zile, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a componenţei cabinetului său. Fiecare candidat propus pentru funcţia de ministru va fi audiat în şedinţă comună de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.
În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz consultativ, pe care îl vor prezenta lui Victor Ponta. În plenul reunit al Parlamentului, după încheierea dezbaterilor, se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret, iar parlamentarii folosesc bile.
În cazul în care Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, hotărârea Parlamentului semnată de preşedinţii celor două camere este trimisă, de îndată, preşedintelui ţării, în vederea numirii Guvernului.
Un nou Guvern îşi poate exercita mandatul imediat după depunerea jurământului de credinţă în faţa preşedintelui ţării. Potrivit Constituţiei, dacă Parlamentul nu acordă votul de încredere Guvernului, în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură, preşedintele poate dizolva Parlamentul.