Gabriel Oprea va fi vicepremier în GUVERNUL PONTA II. A pornit de la statutul de ofiţer de intendenţă, s-a raliat unui grup de afacerişti din jurul lui Adrian Petrache, Alexandru Bittner şi Dorin Cocoş, a intrat în graţiile lui Adrian Năstase care l-a promovat politic şi apoi într-ale lui Traian Băsescu căruia i-a pus pe masă voturile-cheie pentru a-şi forma o majoritate guvernamentală în jurul PDL.
Veleităţile de a rămâne în vârful puterii l-au adus pe Gabriel Oprea, în acest moment, în poziţia de vicepremier pe probleme de securitate naţională al guvernului Ponta II după ce grupul parlamentar pe care îl controla a pus umărul la răsturnarea cabinetului Ungureanu, din care făcea parte, ca ministru al Apărării.
Stea de general pentru episodul "Vulpea" la DGIPI
Cariera politică a generalului Oprea a început sub guvernarea Năstase, când actualul vicepremier a fost secretar de stat şi preşedinte al Administraţiei Naţionale a Rezervelor Statului. Între 2002 şi 2003 a fost numit prefect de Bucureşti, iar în anul următor ministru delegat pentru Administraţie. Ieşirea în prim-pălan s-a produs însă după 2008, când Oprea a intrat în guvernul Boc I, ca ministru de Interne, cu un avantaj la limită în faţa lui Cătălin Voicu, susţinut de Marian Vanghelie.
La Interne a stat însă doar o lună, PSD retrăgându-i sprijinul politic după numirea la DIGIPI, serviciul de informaţii al Ministerului, a lui Virgil Ardelean - "Vulpea", agreat de Traian Băsescu. Episodul apare şi într-una din telegramele Wikileaks, trimise de Ambasada SUA la Departamentul de Stat pe 19 ianuarie 2010, în care Oprea este menţionat ca "aliat strâns al lui Năstase".
Jeri Guthrie Corn, ministrul consilier care a redactat nota, remarcă "abilităţile politice şi a fleruluilui său de a alege partea câştigătoare în luptele politice din România", dar şi că "este neclar cum şi când a avan