Cheltuielile de consum din Uniunea Europeana au continuat sa scada in trimestrul al treilea, cu 1,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce in al doilea trimestru s-au redus cu 2,4%, potrivit Barometrului cheltuielilor de consum al Visa Europe.
Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe utilizeaza datele ajustate privind tranzactiile pe carduri Visa pentru a furniza un indicator solid privind cheltuielile de consum totale realizate cu orice mijloc de plata.
In pofida scaderii generale a cheltuielilor de consum in statele UE, datele indica pentru trimestrul al treilea o crestere anuala a cheltuielilor in 16 tari, comparativ cu 12 state care au inregistrat majorari in trimestrul doi. Printre tarile care au inregistrat o crestere a cheltuielilor se regaseste si Germania, cea mai mare economie din UE, unde cheltuielile au crescut cu 0,8% in trimestrul al treilea spre deosebire de 0,4% in trimestrul doi.
Cu toate acestea, cheltuielile de consum au scazut in alte economii mari din UE, respectiv in Spania (-5,3%), Italia (-4,6%) si Marea Britanie (-3,3%). in acelasi timp, Franta a inregistrat un declin anual mai temperat in trimestrul al treilea, de -0,6%.
Europa de Est a continuat sa inregistreze cresteri si in al treilea trimestru din 2012. Astfel, cheltuielile de consum au inregistrat cresteri de doua cifre in Slovenia si Lituania si s-au majorat semnificativ in Letonia, Bulgaria si Estonia.
Portugalia, Grecia si Irlanda, statele cele mai afectate de criza zonei euro, au inregistrat cele mai puternice scaderi ale cheltuielilor de consum.
Declinul general al consumului populatiei, reflectat in Barometrul cheltuielilor de consum din UE in ultimul an, a corespuns unei tendinte similare la nivelul datelor Eurostat privind PIB-ul UE. Cifrele preliminare pentru T3 2012 au indicat