În SUA, administraţia condusă de preşedintele Barack Obama laudă de multă vreme potenţialul uzinelor americane de a oferi joburi stabile şi de calitate pentru clasa de mijloc, mai ales acum când economia are nevoie de ele cu disperare. Experţii spun că dezvoltarea industriei din Statele Unite ar mai avea un avantaj important în faţa concurenţei, crearea unei economii mai inovatoare, scrie The New York Times.
Tot mai mulţi economişti, ingineri şi lideri de business avertizează că decimarea forţei de muncă din fabrici în ultimii 30 de ani a afectat mai mult decât Detroit, oraş cândva celebru pentru uzinele sale de automobile şi simbol al industrializării Americii, sau "Rust Belt", regiunea din nord-est care a devenit un cimitir al uzinelor după ce în anii '70 fusese o zonă economică importantă. Ei atenţionează că declinul industriei americane a slăbit capacitatea de inovare şi de dezvoltare pe termen lung a ţării.
"Ne-am pierdut avantajul inovator în sector după sector pentru că nu mai producem nimic aici", afirmă Mitzi Montoya, decanul colegiului de tehnologie şi inovaţie de la Universitatea de Stat din Arizona.
Productivitatea stă în unitate
Experţii susţin că în sectoarele care fabrică bunuri complexe, cum ar fi ţesuturile vii obţinute prin bioinginerie şi nu becuri, companiile care asigură comunicarea între angajaţii din cercetare şi cei din producţie ar putea fi mai inovatoare decât cele care concep o schemă tehnică şi o trimit în afara ţării pentru ca produsul să fie asamblat de forţa de muncă mai ieftină de acolo.
Mai mult, un grup compact de producători între care forţa de muncă şi ideile circulă liber este mai productiv şi inovator decât dacă aceleaşi companii ar fi răsfirate în toată ţara. O unitate din statul New York a General Electric oferă un bun studiu de caz. Într-o clădire de mărimea a patru terenuri de fotbal sala