Cu nouă state americane din 50 care au executat prizonieri în 2012, pedeapsa capitală este din ce în ce mai "marginalizată" în Statele Unite, conform raportului anual al experţilor Centrului de informare privind pedeapsa cu moartea (DPIC).
"Din ce în ce mai puţine state au pedeapsa capitală în 2012, din ce în ce mai puţine au procedat efectiv la execuţii în timp ce condamnările la moarte au fost concentrate într-un număr mic de state", a declarat pentru AFP Richard Dieter, director al DPIC.
Acesta este anul în care Connecticut (nord-est) a devenit cel de-al 17-lea stat american care a abolit pedeapsa capitală, ridicând la peste jumătate (29) numărul de state care au renunţat la pedeapsa supremă, fie prin lege fie în fapt, precizează raportul anual.
Numărul execuţiilor în 2012 este acelaşi cu cel din 2011, adică 43, însă a scăzut cu jumătate în raport cu 1999, anul cu cele mai multe execuţii de când Curtea supremă a reinstituit pedeapsa capitală în 1976.
Numărul condamnărilor la moarte şi-a continuat scăderea. Cu 78 de pedepse cu moartea pronunţate în 2012, ţara continuă să renunţe la a opta pentru pedeapsa supremă, confirmând un fenomen iniţiat acum câţiva ani şi marcând cea de-a doua cea mai puternică scădere a acestor sentinţe (74 la sută) în raport cu anul record 1996.
În 1996, 315 persoane au primit pedeapsa cu moartea, conform acestei organizaţii independente non-profit.
Chiar şi statele care aplică cel mai des pedeapsa capitală, precum Virginia (est), al doilea ca număr total de execuţii după Texas (sud), şi cele două state Carolina (sud-est) nu au realizat condamnări sau execuţii de prizoneri în 2012.
Niciun deţinut nu a fost executat în statele din sud - Georgia, Alabama şi Louisiana - şi chiar Texas care a realizat 15 execuţii nu a pronunţat decât nouă sentinţe de pedepse cu moartea, anunţând un nou declin în acest stat car