Primăria Cluj-Napoca le promite romilor un centru social, câteva zeci de apartamente, dar şi un incubator de afaceri. Toate din bani europeni.
Reprezentanţii adiminsitraţiei locale sunt convinşi că incubatorul de afaceri îi va ajuta pe romii care trăiesc lângă rampa de gunoi să îşi găsească un loc de muncă.
Peste 3 milioane de euro ar urma să se cheltuiască pentru proiectele care vizează cetăţenii romi din Zona Metropolitană Cluj. Acestea au ca scop integrarea romilor în societate prin asigurarea accesului la educaţie, la câteva zeci de locuinţe şi locuri de muncă. Asta în contiţiile în care la groapa de gunoi de la Pata Rât sunt aproape 2.000 de suflete.
"Va fi un mini incubator de afaceri prin intermediul căruia le vom pune la dispoziţie locuri de muncă specifice. Vor avea unde să muncească în mod legal şi să primească un salariu", a delarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.
Chiar dacă mulţi nu vor ştii ce înseamnă un incubator de afaceri sau ce rol are un astfel de obiectiv, specialiştii sunt convinşi că ideea va funcţiona.
"Sunt foarte mulţi actori care sunt implicaţi în munca cu comunitatea de romi, inclusiv cu cei din Pata Rât. Acolo, în Pata Rât, există şi un mediator şcolar, există şi consilieri, există şi lideri ai comunităţii care ar putea informa pe limba lor cum s-ar spune, astfel încât să înţeleagă ce presupune acest incubator de afaceri", a declarat Marius Lakatos, consilier pe problemele romilor.
Dacă mulţi romi nu au loc de muncă sau o locuinţă corespunzătoare, studiile arată că problema principală a comunităţii este lipsa educaţiei.
"Am considerat ca prima intervenţie care ar trebui să se realizeze la nivelul comunităţii este cea axată pe educaţie. Dacă am putea facilita accesul la educaţie al grupurilor defavorizate ale romilor şi să susţinem integrarea lor astfel încât să nu ajungă la abandon, consider