În timp ce artiştii din România au denunţat problemele sociale prin rap, componenta sonoră a culturii hip-hop, în străinătate, artiştii au ales punk-ul pentru a-şi exprima nemulţumirile.
Mai mult decât un gen muzical, punk-ul a fost chiar o stare de spirit, ar putea spune unii despre curentul ce a luat naştere la începutul anilor ’70, în Statele Unite. The Fugs şi MC5 s-au numărat printre primele trupe ce au adoptat acest stil, însă abia rockerii de la New York Dolls au reuşit să iasă din anonimat printr-o vestimentaţie extravagantă şi o atitudine reprobabilă (aveau saluturi naziste şi vomitau în faţa fotografilor).
Deşi la vremea respectivă tot mai mulţi tineri căutau o formă de evadare dintr-o societate plină de contrângeri, în care şomajul şi discriminarea erau la ordinea zilei, punkul a rămas în umbră câţiva ani, până în 1975 când au apărut britanicii de la Sex Pistols.
Cea mai cenzurată melodie din istoria Angliei
Reuşind să exprime nemulţumirile clasei muncitoare, cei patru rockeri au scris pagini în istoria muzicii. În 1977, sub îndrumarea impresarului Malcolm McLaren, vocalistul Johnny Rotten, chitaristul Steve Jones, toboşarul Paul Cook şi basistul Glen Matlock au lansat piesa „God Save The Queen“, o formă de protest împotriva reginei Elisabeta a II-a şi a unui sistem refractar la nou. Melodia inclusă pe „Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols“, albumul-emblemă al anilor ’70 şi singurul semnat de trupă, a coincis cu Jubileul de Argint al monarhului britanic.
Versurile „Dumnezeu s-o aibă în pază pe regină/ Ea nu este o fiinţă umană/ Nu există viitor/ În visurile Angliei“ au adus aplauzele susţinătorilor, dar mai ales reproşurile criticilor oripilaţi de îndrăzneala muzicienilor. BBC-ului a interzis piesa, însă demersurile de a submina valoarea melodiei nu au prins deloc la public. Astfel, deşi „God Save The Queen“ a deve