RADIOGRAFIE Prima zăpadă a căzut la Botoşani pe 3 decembrie, însă iadul s-a dezlănţuit acum o săptămână, când judeţul a fost complet blocat. Lipsa utilajelor, incompetenţa autorităţilor şi proasta gestionare a unei situaţii previzibile oglindesc imaginea unei Românii mereu înzăpezite de cum vine iarna
După o săptămână apocaliptică, ministrul de Interne Mircea Duşa, actualmente ministru desemnat al Apărării, a ajuns marţi noapte la Botoşani, însoţit de şefii Jandarmeriei şi Poliţiei Române. A văzut la televizor că la Botoşani nu se mai mişcă nimic. Că sunt 80.000 de oameni izolaţi, iar utilajele de deszăpezire nu mai fac faţă. Şi a plecat cu elicopterul spre capătul ţării.
La miezul nopţii, Duşa a convocat de urgenţă Comandamentul de Iarnă la Prefectura Botoşani şi, timp de o oră, le-a cerut socoteală drumarilor care au ţinut judeţul închis tot weekendul trecut. „Nu cred că o basculantă cu o lamă în faţă şi cu cauciucuri de vară poate fi utilă în asemenea situaţii, când pe anumite porţiuni există zăpadă de până la trei metri. Ce faceţi, domnilor?“, i-a întrebat şeful MAI pe responsabilii de la Secţia de Drumuri Naţionale Botoşani.
Ca să îşi scape pielea, şefii de la Drumuri au arătat cu degetul spre firma omului de afaceri Dorinel Umbrărescu, UMB Spedition Bacău, care a acţionat cu utilaje puţine şi ineficiente pe cele opt drumuri naţionale care străbat judeţul Botoşani. Însă UMB a ajuns să deszăpezească Botoşaniul pentru că i s-a atribuit un contract fără să i se ceară un număr minim de utilaje.
„Vă jucaţi de-a contractele. Atunci vin şi eu şi fac un contract, deşi nu am niciun utilaj“, a tunat ministrul Mircea Duşa, care a cerut verificarea contractului de deszăpezire încheiat de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi cu firma lui Dorinel Umbrărescu. Raportul va fi înaintat, în următoarele zile, instituţiilor abilitate să rezilieze cont