Concedierile operate recent de băncile de investiţii în capitala financiară a Germaniei arată că oraşul este în planul secund al destinaţiei investitorilor
Criza financiară din 2008 şi impasul prelungit la nivelul zonei euro i-au făcut pe actorii principali ai lumii investiţiilor să se concentreze din nou asupra centrelor financiare majore New York, Londra şi Hong Kong, prăbuşind speranţa nutrită pentru Frankfurt de a deveni o capitală importantă pentru industria de investment banking, comentează Wall Street Journal. Reducerile de personal operate recent de marile holdinguri financiare multinaţionale la subsidiarele lor din Frankfurt arată că oraşul pierde teren şi se îndepărtează de aspiraţiile de a fi un rival al Londrei.
Companiile americane şi elveţiene, în special UBS, Credit Suisse şi Citigroup, au fost campioanele concedierilor, iar în planurile generale de restructurare alcătuite la nivel de grup reprezentanţele din Frankfurt au fost primele pe linia tăierilor. Nu mai puţin de 15% dintre locurile de muncă ale băncilor de investiţii existente în Frankfurt au fost desfiinţate, marea lor majoritate pe segmentul fuziunilor şi achiziţiilor pe piaţa de capital.
Banca elveţiană de investiţii UBS a dat afară de curând 10-15% din personalul său de 150 de oameni din zona de investment banking, ca parte a strategiei sale de reduceri de personal pentru totalul de 1.000 de oameni angajaţi la Frankfurt. O altă bancă din Ţara Cantoanelor, Credit Suisse, a disponibilizat un sfert din staff-ul care avea activitate pe zona de investment banking. Concedierile trebuie privite însă şi într-un context mai larg al unui efort generalizat de restructurare menit însănătoşirii sectorului bancar care a presupus punerea pe liber a mii de bancheri în toate centrele financiare ale lumii, inclusiv New York şi Londra.
Activitatea de investment banking, la