* Convorbire cu Lucian Dârloman, patronul SC “Catinofort” SRL Dobreni Rep.: De unde pasiunea pentru cătină? Pregătirea profesională şi meseria pe care o practicaţi, n-au nici o legătură cu agricultura. Lucian Dârloman: De loc sunt din Bodeşti, am terminat Facultatea de psihologie şi asistenţă socială, dar n-am profesat în această specialitate. Lucrez în domeniul financiar. Următorarea criză la nivel mondial va fi cea alimentară. La asta m-am gândit când am pornit afacerea cu cătina. Pentru mine, agricultura, cătina în mod special, este o “boală” mai veche. În anul 2008 am concesionat 30 hectare teren agricol la Dobreni, pentru că la Bodeşti nu s-a putut. Am dorit să înfiinţez cea mai mare plantaţie de cătină ecologică din judeţ.
Rep.: De ce cătină şi nu altceva? L.D.: La nivel mondial, cătina este considerată o plantă strategică. Noi, românii, suntem mai puţin “educaţi” în privinţa alimentaţiei. Cătina, aceasta plantă miraculoasă, conţine 112 elemente esenţiale vieţii. În Europa, Germania are sistemul cel mai bine pus la punct de obţinere a produselor din cătină, pe continentul american e Canada, iar pe cel asiatic – China. Derivatele obţinute din cătină sunt foarte bune în alimentaţia oamenilor, mai cu seamă a copiilor şi a bătrânilor. Dar şi a animalelor. Cătina este cel mai bun imunoregulator natural. Boala apare acolo unde există un dezechilibru. Cătina, prin serotonina pe care o conţine, reglează organismul uman. În România, “părintele” cătinei este profesorul universitar Ioan Brad, de la care am obţinut foarte multe date despre această cultură. În ţara noastră sunt puţine informaţiile cu privire la această plantă. De la cătină se folosesc toate părţile componente: coajă, frunze, nu mai zic de fructe. Rep.: La începutul discuţiei pomeneaţi de criza alimentară mondială. Apoi ne-aţi vorbit de efectele terapeutice ale cătinei. Unde este cel mai mult