Comisia Europeană a adoptat ieri o serie de șapte noi priorități pentru economia și societatea digitală. Rata de creștere înregistrată de economia digitală este de șapte ori mai mare față de cea pentru restul economiei, însă acest potențial este în prezent estompat de o fragmentare a cadrului de politici la nivel paneuropean.
Prioritățile actuale sunt rezultatul unei ample revizuiri a politicilor și plasează un accent suplimentar asupra elementelor cu cel mai ridicat potențial de transformare din cadrul versiunii inițiale a Agendei digitale pentru Europa 2010.
„2013 va fi anul cel mai aglomerat de până acum pentru agenda digitală", spune Neelie Kroes, vicepreședintă a Comisiei Europene. "Principalele mele priorități sunt creșterea investițiilor în serviciile în bandă largă și maximizarea contribuțiilor sectorului digital la redresarea Europei."
Punerea în aplicare integrală a acestei agende digitale actualizate ar conduce la creșterea PIB-ului european cu 5 % sau 1 500 euro pe persoană în următorii opt ani, prin creșterea investițiilor în TIC, prin îmbunătățirea nivelurilor de competență informatică ale forței de muncă, prin facilitarea inovării în sectorul public și prin reformarea condițiilor-cadru pentru economia bazată pe internet. În ceea ce privește locurile de muncă, există riscul ca până la un milion de locuri de muncă în domeniul digital să rămână neocupate până în 2015, în lipsa unor măsuri la nivel paneuropean, iar prin construirea de infrastructuri ar putea fi create 1,2 milioane de locuri de muncă. Acest lucru ar conduce la o creștere până la 3,8 milioane a numărului de noi locuri de muncă în ansamblul economiei pe termen lung.
Noile priorități sunt:
1. Crearea unui nou cadru de reglementare stabil în domeniul serviciilor în bandă largă
Sunt necesare mai multe investiții private în rețelele în bandă largă f