A tăcut atunci când justiţia a fost atinsă în independenţa ei, fie prin declaraţii, fie prin blocarea anchetelor Dobre şi Borbely. S-a făcut "mâlc" în cazul incompatibilului Diaconu. A contribuit la amânarea aplicării Codului de procedură civilă, a generat prin procedura aleasă nominalizarea unor "exotici" la şefiile Parchetului General şi DNA Sursa: MARIAN ILIE
Numită ministru al Justiţiei în această vară “fierbinte”, Mona Pivniceru îşi păstrează şi în cabinetul Ponta II funcţia dobândită cu preţul pierderii robei de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi al renunţării la calitatea de membru ales în Consiliul Superior al Magistraturii – unde s-a luptat din greu să ajungă.
Înainte de prima învestire în funcţia politică, obţinută cu sprijinul PNL, Mona Pivniceru se făcuse remarcată prin “contrele” pe care le avea cu preşedintele Traian Băsescu, atunci când acesta prezida şedinţele CSM ori când exprima puncte de vedere referitoare la justiţie.
A rămas memorabilă remarca Monei Pivniceru despre procesul lui Adrian Năstase, “Trofeul calităţii” – în care politicianul a şi fost condamnat la doi ani de închisoare. Pe atunci judecătoare, Mona Pivniceru a vorbit despre acest caz ca fiind “un dosar politic”.Totodată, declarase că mandatul lui Daniel Morar la conducerea DNA trebuie să înceteze.
În criza politică din această vară, deşi Justiţia a fost “pălmuită” de multe ori prin declaraţiile politicianiste, Mona Pivniceru n-a ieşit niciodată “scut” în faţa atacurilor nemeritate.
De asemenea, nici când Parlamentul a blocat anchetele procurorilor în cazurile Victor Paul Dobre şi Laszlo Borbely doamna Pivniceru n-a avut nimic de spus, deşi problema este clar una din criticile pe care le vom regăsi în raportul Comisiei Europene, care ar fi trebuit să apară în acest decembrie, dar a fost amânat.
Mona Pivniceru n-a deschis gura nici