Conform apologeţilor milenarişti şi a căutătorilor de senzaţional cu orice preţ, vineri, 21 decembrie, data la care se sfârşeşte calendarul maiaş, este data apocalipsei.
Conform apologeţilor milenarişti şi a căutătorilor de senzaţional cu orice preţ, vineri, 21 decembrie, data la care se sfârşeşte calendarul maiaş, este data apocalipsei. NASA infirmă şi demontează aceste speculaţii în cadrul unui comunicat de presă datat 22 decembrie, ce poartă titlul “De ce nu s-a sfârşit lumea ieri”, conform LiveScience.com.
Astfel, conform Agenţiei Spaţiale americane, aceste false predicţii privind apocalipsa provin din înţelegerea greşită a Calendarului maiaş, care se desfăşoară în cicluri de câte 400 de ani, denumite “b’ak’tun”. Un astfel de b’ak’tun, cel de-al 13-lea, se încheie la 21 decembrie, în ziua solstiţiului de iarnă, moment care ar fi fost privit de maiaşi drept încheierea unui ciclu complet al creaţiei şi începerea unui nou ciclu. Dacă civilizaţia lor ar fi supravieţuit până în prezent, maiaşii nu ar fi considerat sfârşitul unui ciclu calendaristic drept sfârşitul lumii, la fel cum nici noi nu considerăm sfârşitul unui secol sau al unui mileniu drept sfârşitul lumii. Această idee năstruşnică a apocalipsei maiaşe este de factură occidentală şi a apărut recent, în ultimii 20 de ani, în urma interpretării eronate (sau voit în căutare de senzaţional), a sistemului calendaristic maiaş.
Predicţiile despre cum va arăta această apocalipsă variază de la începutul unei noi era de pace şi prosperitate pentru întreaga omenire şi până la producerea unui eveniment astronomic catastrofal care va duce la dispariţia speciei umane. În sensul clarificării situaţiei şi a risipirii temerilor, NASA publică o listă cu cele cinci cele mai comune predicţii apocaliptice şi motivele pentru care acestea nu se vor adeveri.
Mulţi dintre apologeţii sfârşitului s-au folosit de co