2013 va debuta cu o majoritate guvernamentala, in functie, care se bucura de un procent al puterii -exprimat in mandate parlamentare- nemaivazut in aproape 20 de ani. Unii din cei care au votat USL au (mari) sperante cu privire la proiectul sau politic -si economico-social-, altii au vrut sa ii demonstreze ceva Presedintelui tarii. Altii nu au votat USL, si nu au asteptari pozitive. Si, nu in cele din urma, o mare parte din romani iarasi nu s-au “deranjat” sa vina la vot.
Indiferent de preferintele politice, Romania nu isi poate permite inca un an pierdut, sau de blocaj. Nici in administratie -asta indiferent daca esti sau nu fan al mult clamatei “reforme a statului”- , nici in sectorul privat. Este greu de imaginat ca romanii cu diferite optiuni politice isi vor da “mana cu mana” si ca dintr-o data Romania nu va mai fi divizata ci patrunsa de cultura consensului. Nu e cazul. Insa, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa asistam statici la 2013, ci trebuie sa ii imprimam, pe cat posibil, propria dinamica, spre mai bine. Asta inseamna sa ajuti un efort national, unde e cazul, unde poate fi identificat, respectiv sa avansezi chiar si acolo unde se stationeaza.
Articolul prezent se vrea o harta a provocarilor si posibilelor solutii macro, in 2013. Harta nu e exhaustiva si nici nu are pretentii de adevar absolut (nici macar relativ), e insa o incercare de a contribui la dinamism social, si individual. Are in vedere planul extern dar si intern.
Incep cu externul caci e mai putin ce e de zis. Romania e in NATO si UE, avand totodata mai multe parteneriate strategice, cel mai important fiind cu SUA. Nu poti face alt joc decat cel al Cluburilor in care esti, si nici nu e indicat, cu atat mai mult cu cat au fost ani de eforturi pentru intrarea in Cluburile cu pricina. Asta nu inseamna insa ca nu poti avea o relatia matura, de respect si parteneriat – in speci