Cinci motive pentru a fi reţinuţi în optimismul cu care privim următorul an din punct de vedere economic.
Anul 2013 nu se arată a fi un an deloc uşor nici pentru România, nici pentru UE, potrivit unei analize realizată de Andreea Paul Vass, doctor în ştiinţe economice şi deputat.
„Acum patru ani, aisbergul crizei economice şi financiare a lovit din plin economiile europene. Impactul crizei a scos la iveală probleme vechi şi dureroase, a căror soluţionare nu a fost posibilă pe termen scurt. Luată în parte, economia fiecărei ţări europene a fost mai mult sau mai puţin afectată, iar Grecia chiar a căzut victimă propriilor slăbiciuni de sistem. Iată că şi după patru ani, turbulenţele economice încă ne mai dau de furcă. Intrăm în al cincilea an de la ceea ce poate fi catalogat drept «începutul dezastrului economic». Uniunea Europeană continuă să se confrunte cu efectele crizei. Criza datoriilor suverane încă mai produce leziuni statelor din zona euro. În timp ce zona euro e în recesiune, iar prognozele pentru anul 2013 indică o stagnare economică, apar noi motive pentru a fi reţinuţi în optimismul cu care privim anul ce bate la uşă”, explică Vass.
Citeşte mai jos cele cinci argumente pe care economista le aduce pentru a susţine afirmaţia din titlu
Cu un an în urmă, prognozele de creştere economică pentru UE şi zona euro erau mult mai optimiste decât realitatea de azi. Lucrurile nu s-au desfăşurat însă aşa cum se aşteptau economiştii şi liderii politici. La sfârşit de an 2012, scăderea UE este prognozată la 0,3% din PIB, iar cea din zona euro la 0,4% din PIB. Practic, şi anul 2012 a stat sub semnul recesiunii. 11 state europene vor închide pe minus şi din fericire, România scapă la limită de a se număra printre ele. Estimările pentru economia românească arată o creştere de 0,8% din PIB, o creştere firavă, de care nici în momentul