Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) ne invită vineri, 21 decembrie 2012, la ora 17:00, la Sala Oaspeţi, la vernisajul expoziţiei “Războiul împotriva ţărănimii. Anii colectivizării (1949-1962)”.
“Muzeul Naţional al Ţăranului Român îşi împlineşte astăzi o datorie istorică, aceea de a crea o expoziţie pe tema colectivizării, care este experienţa-limită a ţărănimii române în secolul XX- ne spune Mihai Gheorghiu, director general adjunct al MNŢR. Expoziţia relevă sensul adânc şi atroce al experimentului social comunist, caracterul său nihilist, forţa sa tectonică, pentru întreaga categorie a ţăranilor. Totodată, reprezentăm în cadrul expunerii rezistenţa şi supravieţuirea ţărănimii în aceste condiţii istorice extreme, pentru a putea avea tabloul general al unei societăţi aflate într-un proces de transformare fără precedent.”
Colectivizarea a însemnat tortură, crime odioase; a distrus lumea satului românesc. I-a distrus identitatea şi unicitatea, fenomen care şi astăzi se resimte.
“Colectivizarea este un proces extrem de complex, care vizează simultan câmpuri diverse: politicul, socialul, economicul etc. În mod concret, colectivizarea este o operaţiune care ţine de represiune şi de furtul proprietăţii particulare pentru formarea proprietăţii de stat şi cooperatiste. Ţelul final este formarea unei clase de muncitori agricoli