Crăciunul şi Revelionul vin cu mese încărcate, dar şi cu pahare nenumărate. Băutorii ocazionali, însă, trebuie să aibă grijă să nu depăşească măsura.
Să fie clar de la început: consumul exagerat de alcool dăunează grav sănătăţii. O spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Dar în perioada Sărbătorilor lumea mai uită de sfaturile OMS şi se întinde la şpriţuri mai mult decât ar trebui. Şi dacă tot bem, ar fi bine să ştim cât, cum şi ce să bem pentru a nu avea probleme ulterior.
Aceeaşi OMS recomandă două-trei „băuturi standard“ pe zi pentru bărbaţi şi una-două „băuturi standard“ pe zi pentru femei. „Băutura standard“ este un termen folosit în special în ţările anglofone pentru a determina cantitatea de alcool ingerată. Echivalentul la noi ar fi „un pahar“. Totuşi, „băutura standard“ nu este tocmai standard, pentru că ea diferă de la ţară la ţară. De pildă, în ţări precum SUA sau Portugalia, o „băutură standard“ conţine 14 grame de alcool (sau 17,7 mililitri), în timp ce în ţări precum Japonia „doza“ este de 19,75 grame de alcool (25 de mililitri). România se apropie de SUA din acest punct de vedere, în sensul că băutura standard românească are în compoziţie 13 grame de alcool.
Rezumând, o „băutură standard“ înseamnă o bere mică de 330 de mililitri, cu o concentraţie de alcool de 5%. Sau un pahar de 150 de mililitri de vin de masă, cu 12% alcool, ori unul de 50 de mililitri de tărie, cu 40% alcool. În consecinţă, dacă ar urma poveţele OMS, bărbaţii n-ar trebui să depăşească trei beri mici pe zi, iar femeile două. Uşor de spus, greu de făcut în perioada Sărbătorilor.
Să bem bine ca să nu ne fie rău
Mai exact, cât putem să bem fără a risca a doua zi o mahmureală zdravănă? Depinde. „Cantitatea de alcool pe care o putem bea fără riscul de a ne intoxica organismul diferă în funcţie de greutate şi de sex“, spune prof. dr. Gheo