Cabinetul Ponta II vrea să scadă cota de taxare pe valoarea adăugată de la 24% la 19%, dar va trebui să compenseze minusul de miliarde de euro la veniturile bugetare ca să nu încalce Legea responsabilităţii fiscale.
Executivul şi-a anunţat joi programul de guvernare pe perioada 2013-2016, un document plin de bune intenţii de natură fiscală cum ar fi revenirea TVA la 19%, aplicarea unei cote reduse de 9% a TVA la nivelul poducătoriilor agricoli sau reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale. A fost bucurie mare pe toate televiziunile, dar iniţiatorii acestui program par să fi uitat că există o lege care îi obligă să prevadă şi măsuri prin care să umple golul creat în buget din cauza scăderii veniturilor.
Iată ce prevede Legea responsabilităţii fiscale (nr. 69/2010): „În cazurile în care se fac propuneri de acte normative care conduc la diminuarea veniturilor bugetare“, cum este şi cazul reducerii cotei de TVA, acestea „trebuie să fie însoţite de propuneri de măsuri de compensare a impactului financiar respectiv, prin majorarea altor venituri bugetare“.
Mai mult, potrivit aceleiaşi Legi, respectivele propuneri trebuie adoptate „numai după aprobarea măsurilor compensatorii“.
Ionuţ Dumitru: „E mult de la dorinţă la putinţă“
Consiliul Fiscal este instituţia care controlează comportamentul Guvernului din punctul de vedere al prudenţei bugetare. Preşedintele Consiliului, Ionuţ Dumitru (economistul-şef al Raiffeisen Bank), a declarat pentru „Adevărul“ că Guvernul este pe cale să încalce prevederile legii, dacă va reduce TVA fără să introducă şi măsuri de compensare a scăderii veniturilor.
„De la dorinţă la putinţă e o mare diferenţă. În principiu, se pot reduce taxele, dar ca să reduci un venit bugetar, cum este cel din TVA trebuie să poţi compensa cu ceva. Legea responsabilităţii fiscale prev