O barbarie sau o simplă tradiţie, românul tot înfige, în preajma Crăciunului, cuţitul în jugulara porcului. “Ghiţă”, râmătorul familiei Neagu din Proviţa de Jos, judeţul Prahova, a ieşit pe picioarele lui din coteţ şi-a ajuns, în doar câteva ore, un morman de şunci gata de pus la afumat, câţiva metri de cârnaţi, o oală mare de sarmale, caltaboşi şi fâşii fragede de şorici. O barbarie sau o simplă tradiţie, românul tot înfige, în preajma Crăciunului, cuţitul în jugulara porcului. “Ghiţă”, râmătorul familiei Neagu din Proviţa de Jos, judeţul Prahova, a ieşit pe picioarele lui din coteţ şi-a ajuns, în doar câteva ore, un morman de şunci gata de pus la afumat, câţiva metri de cârnaţi, o oală mare de sarmale, caltaboşi şi fâşii fragede de şorici.
A curs puţin sânge zilele trecute, în curtea lui Ion Neagu (61 de ani) din Proviţa de Jos, judeţul Prahova. “Ghiţă”, porcul familiei, destinat să fie făcut sarmale înainte de Crăciun, a guiţat de teama lamei de cuţit, însă a sfârşit lat în zăpadă. Vecinul Roberto Neagoe (42 de ani), cel mai cunoscut măcelar din zonă, l-a aşezat pe “Ghiţă” pe masă, apoi a trecut la treabă. L-a pârlit, l-a spălat, l-a tranşat, a mai băut o ţuică fiartă, apoi l-a mai descântat pe porc cu agheasmă ca toate relele să se ţină departe de ograda familiei Neagu.
Când Roberto a terminat de tranşat animalul, Maria Popa (70 de ani), o prietenă a familiei Neagu, a preluat sarcina să prepare din “Ghiţă” cele mai bune bucate pentru masa de Crăciun. A curăţat maţele să fie gata pentru cârnaţi şi a tocat măruntaiele pentru tobă şi lebăr, a pregătit carnea pentru sarmale. Nea Ion n-a stat degeaba. După ce l-a cinstit pe măcelar, a pus pe foc tigaia pentru pomana porcului.
Aşa cum e tradiţia în zonă, porcului i se crestează în frunte semnul crucii, apoi este frecat cu mălai şi spălat cu agheasmă. Legendele spun că procedura îndepărtează relele