Noul guvern propus de premierul Victor Ponta a dat, ieri, publicităţii programul de guvernare pe care şi-a propus să-l pună în practică până în 2016.
Având peste 120 de pagini, documentul conţine, în mare parte, proiectele anunţate în timpul campaniei electorale, multe dintre propuneri fiind prezente şi în programul publicat în luna mai, la învestirea Guvernului Ponta 1, dar şi în programele de guvernare ale predecesorilor lui Victor Ponta.
Astfel, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, reducerea TVA la produsele agricole, dar şi adoptarea unor măsuri pentru atragerea investitorilor se numără printre priorităţile Executivului Ponta 2.
Prioritare pentru economia românească sunt şi reformele în administrarea companiilor de stat, în colectarea veniturilor fiscale, în managementul cheltuielilor publice, în educaţie şi sănătate, în transport şi turism.
"Provocările de politică macroeconomică se menţin în anii următori ca efect al constrângerilor asupra cererii interne agregate, pe de o parte, şi al unui mediu internaţional neprietenos, al persistenţei crizei din zona euro, pe de altă parte. Este nevoie, în acest context, de un mix potrivit de politică macroeconomică", arată programul de guvernare 2013-2016.
Potrivit acestuia, mixul de politică macroeconomică trebuie să fie format din reforme structurale care să favorizeze procesul investiţional ca factor determinant al creşterii economice.
În document se estimează că, anul viitor, vom avea o creştere economică de 2%, deficitul contului curent cifrându-se la -3,8%. În acelaşi timp, în 2013, vom avea un curs de schimb de 4,50 lei/euro şi un deficit bugetar de -1,8%, nivelul datoriei publice ajungând la 33,9%.
Aseară, până la închiderea ediţiei, noii miniştri încă nu intraseră la audieri în comisiile de specialitate din Parlament. După această procedură, guvernanţii p