Ce zi este mâine? Dacă răspunsul dumneavoastră este mâine e vineri, sunteţi un român fericit. Aţi reuşit, cu brio chiar, să ignoraţi una dintre cele mai stridente şi enervante poveşti de final pentru mica şi albastra noastră planetă.
Mulţi tremură şi anunţă convinşi şi convingători sosirea Judecăţii de Apoi. Sunt pregătiţi să-şi ia adio de cele lumeşti şi să dea ochii cu Dumnezeu. Puţini îşi pun însă întrebările evidente. Cine ştie cu siguranţă când se va sfârşi lumea şi - mai ales - cu ce argumente îşi susţine ideea?! Acum să vedem de unde a pornit tot deranjul şi ce părere au specialiştii.
Codicele Mayaş. Trei metri de pergament, împărţit în 78 de pagini, plin cu hieroglife şi calcule mayaşe. Unul dintre puţinele documente precolumbiene rămase omenirii. Şi, totodată, unul dintre cele mai ample şi exacte calendare calculate vreodată de omenire. Povestea codicelui începe, conform scrierilor mayaşe, pe 13 august 3114, înaintea erei noastre. Pentru astronomii mayaşi, era începutul unei noi ere. Pentru omenirea secolului 21 - începutul sfârşitului.
Multă vreme, codicele a rămas doar o enigmă a unei civilizaţii pe care am înţeles-o foarte puţin. Asta până la descifrarea hieroglifelor. Arheologii şi oamenii de ştiinţă şi-au dat seama că matematica mayaşilor era foarte evoluată.
Dar nu s-au oprit aici. Au calculat, în avans, toate evenimentele celeste pentru următoarele milenii. Cu o exactitate care pare ireală. Ultimul astfel de ciclu a fost înscris în codicele de la Dresden. Iar data la care expiră? Bineînţeles, pe 21 decembrie 2012. Şi de aici, au apărut speculaţiile. De ce până atunci? Ce înseamnă această dată? Şi mai ales, ce se va întâmpla?
"O data la 26 de mii de ani, un intreg ciclu de sistem solar se inchide. Ce inseamna asta? Inseamna ca asistam cum sistemul solar se aliniaza perfect cu calea lactee,