În toate satele comunei Padeș are loc, în Ajunul Crăciunului, un obicei unic în Oltenia: pițărăii cu măști! Tinerii satului își fac măști și în Ajunului Crăciunului, la prânz, se strâng în capul satului, plecând apoi în colindeți.
Pițărăii cu măști sunt un obicei practicat de foarte mulți ani în comuna Padeș, locuitorii satelor de aici fiind singurii din Oltenia care merg în colindeți mascați. Sărbătoarea Crăciunului este perioada cea mai magică din an, plină de obiceiuri și tradiții din strămoși, care sunt respectate cu strictețe chiar de către cei tineri. În satul Cloșani (comuna Padeș), obiceiul pițărăilor mascați este unul foarte spectaculos, făcând din această comuna una unică în zona Olteniei. Carmen Sarcină este instructoare de tradiţii şi obiceiuri a Școlii Populare de Artă, secția Padeș. Ea este persoana care nu a permis ca obiceiul inedit să fie înghițit de negura timpului și de modernitate. Carmen Sarcină a înfiinţat Ansamblul de datini şi obiceiuri populare „Roua”, ca secţie externă a Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu. Ansamblul are în componenţa sa aproape 40 de membri cu vârste cuprinse între 7 şi 35 de ani.
Obiceiuri ce nu vor muri vreodată
Datorită instructoarei Carmen Sarcină, în cadrul ansamblului s-au readus în scenă tradiţii şi obiceiuri populare practicate demult în zonă. „Am pus în scenă obiceiuri de Dragobete, Sânziene, Claca, Ursitul Pruncului, dar cel mai spectaculos este obiceiul de iarnă numit «Piţărăii cu măşti», singurul care se păstrează în satele comunei Padeş şi care se desfăşoară în ajunul Crăciunului. Este deosebit şi mă bucur că tinerii au păstrat de la bunici acest colind cu măşti confecţionate manual din blană de oaie şi capră şi împodobite cu ornamente din lână, aţă colorată şi coarne de la animale. Ne face unici în judeţul Gorj și în toată zona Olteniei“, a spus Carmen Sarcină.
Perioadă