Mâinile oamenilor au evoluat în forma actuală pentru a lovi cu pumnii, nu doar pentru a asigura dexteritatea necesară supravieţuirii, conform unui studiu recent.
Agresivitata naturală a oamenilor ne-a modelat mâinile, şi nu doar nevoia de a vâna, pescui sau construi adăposturi. Mâinile care au creat opere de artă sunt perfecţionate de-a lungul evoluţiei omului şi pentru violenţă, conform studiului efectuat de biologii de la Universitatea din Utah.
În comparaţie cu maimuţele, oamenii au palmele şi degetele mai scurte, iar degetul mare, opozabil, este mai dezvoltat şi flexibil. Experţii au considerat că aceste caracteristici au evoluat astfel pentru a le permite oamenilor preistorici să folosească instrumente. Noile dovezi aduse de studiu argumentează însă ipoteza că violenţa a influenţat, de asemenea, evoluţia mâinilor omului.
Mâinile au evoluat astfel încât să poată încleşta pumnul
Mâinile au evoluat prin selecţie naturală pentru astfel încât să se poată strânge în forma pumnului, pentru a putea aplica lovituri eficient, susţine studiul. „Rolul pe care l-a jucat agresivitatea în evoluţia noastră nu a fost estimat adecvat”, a spus profesorul David Carrier de la Universitatea din Utah, citat de „The Telegraph”.
Deşi ideea poate să nu fie una foarte plăcută pentru modul de abordare. Totuşi, în comparaţie cu celelalte mamifere, maimuţele de talie mare constituie un grup destul de agresiv, având un stil de viaţă cu multe lupte şi violenţe. În această categorie intră şi oamenii „Suntem etalonul pentru violenţă”, a spus biologul.
Dezbaterea naturii agresive a omului este una veche de secole. Anatomia noastră deţine dovezi în acest sens, conform studiului. „Dacă putem înţelege pentru ce acţiuni ne-a pregătit evoluţia, vom avea o imagine mai clară a ce am fost la începuturi, şi dacă agresivitatea este o caracteristică reprezentativă”, a exp