Noua generaţie punk a readus în atenţia publicului principalele frământări de pe scena politico-socială, odată cu formaţia Pussy Riot. Rusoaicele au avut curajul de a protesta în biserică împotriva preşedintelui Vladimir Putin, însă manifestul lor nu a rămas nesancţionat.
Recent, justiţia din Rusia a ameninţat că va închide site-urile care vor mai promova muzica trupei Pussy Riot „Tribunalul a pus videoclipurile în care grupul cântă şi dansează pe aceeaşi treaptă cu filmuleţele din Islam ce instigă la asasinat“, semnalează Pavel Chikov, activist al drepturilor omului.
Autorităţile ruseşti au considerat că videoclipurile blamează valorile religioase şi discreditează diverse grupuri sociale.
Decizia de a interzice clipurile este doar o altă consecinţă ce le-a afectat pe interprete. În luna august, trei dintre zece membre ale trupei, Nadejda „Nadya“ Tolokonnikova (23 de ani), Maria „Masha“ Aliohina (24 de ani) şi Ecaterina „Katia“ Samutsevici (30 de ani), au fost condamnate la doi ani de închisoare, sub acuzaţia de huliganism. În luna octombrie, Samutsevici a reuşit să fie eliberată prin recurs, dar colegele sale au rămas după gratii.
„Totul în jur este gri: clădirile, mâncarea, cerul, cuvintele“, a explicat Aliohina pentru „The Telegraph“. „În închisoare am citit Biblia pentru că este un loc bun pentru a-ţi asculta mintea şi trupul, este ca o mânăstire, un spaţiu pentru practici ascetice“, a continuat ea.
„Rugăciunea-punk“
Motivul condamnării au fost videoclipurile de protest. Cu două săptămâni înainte ca Putin să se întoarcă la preşedinţia Rusiei (în urma alegerilor din luna martie), cinci dintre artistele punk au cântat piesa „Virgin Mary, Drive Putin Away!“ („Fecioară Maria, alungă-l pe Putin!“) în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.
Liberali versus Conservatori
Scandalul declanşat de Pussy Riot a scindat