Companiile din sectorul agro-alimentar au intampinat, in 2012, dificultati in a-si onora platile la termen, agreate cu partenerii de afaceri, 43% dintre acestea realizand plati lent sau neregulat, se arata intr-un studiu.
Coface a analizat pe parcursul acestui an 11.648 de firme din industria alimentara, agricultura, fabricarea bauturilor, comert cu ridicata si amanuntul, restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie, reprezentand 7% din totalul firmelor active la nivel sectorial (163.968) si care genereaza consolidat peste 65% din cifra de afaceri inregistrata pentru toate codurile CAEN considerate in analiza.
17,07% dintre aceste firme au fost incadrate in clasa de risc foarte crescut, iar 48,23% in clasa de risc peste nivelul mediu. Doar 30,73% dintre firmele analizate efectueaza platile conform conditiilor stabilite cu partenerii de afaceri. Astfel, nivelul de risc consolidat la nivel sectorial este de 4,34 indicand un risc de insolventa semnificativ.
Companiile care activeaza in agricultura prezinta o volatilitate ridicata a performantei financiare, puternic dependenta de conditiile meteorologice. Anul 2012 a prezentat provocari multiple pe fondul secetei (lunile iulie si august ale anului curent au fost cele mai calduroase din ultimii 52 de ani):
-aportul agriculturii la formarea PIB in primele noua luni ale anului curent a scazut cu 20% fata de aceeasi perioada a anului anterior;
-firmele care activeaza in agricultura au debutat in anul 2012 cu rezerve financiare precare, fiind astfel mai expuse riscurilor din anul curent. Astfel, in ciuda performantei comerciale foarte bune din anul 2011, profiturile nete consolidate au fost mediocre, rata acestora fiind de 4% din cifra de afaceri;
-nivelul de indatorare al firmelor din agricultura a crescut semnificativ in ultimii ani, ajungand l