Intre intentiile guvernului Ponta in privinta reformei in sanatate, asumate in programul de guvernare, si cele din 2011 ale guvernului Boc diferentele sunt nesemnificative. Guvernul Ponta se angajeaza sa introduca asigurari de sanatate private, care vor fi deductibile intr-o anumita limita, si sa mentina asigurarile de baza pentru toti cetatenii.
Asigurarile de baza vor include, pe langa serviciile de preventie si urgenta, tratamentele pentru bolile finantate prin programele nationale de sanatate (in prezent acestea sunt cancerul, diabetul, bolile transmisibile si bolile rare).
Programul de guvernare mai prevede si reglementarea "participarii companiilor producatoare de tehnologii medicale la finantarea partiala a cresterii costurilor de utilizare a acestor tehnologii". Formularea stufoasa mascheaza intentia de a revizui taxa de clawback.
Noul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, s-a remarcat in mandatul precedent (2005-2008) prin sustinerea intensa a medicilor de familie. Si in programul guvernului Ponta este mentionata intentia de a le creste acestora atributiile si responsabilitatile. Rolul de poarta de intrare in sistem a medicilor de familie este esential pentru eficientizarea cheltuielilor cu asistenta medicala in Romania.
O alta masura anuntata si de guvernele anterioare, excluderea profesiei medicale si de asistent medical din categoria personalului bugetar, este reluata si de programul guvernului Ponta. Masura va permite negocierea directa a salariilor dintre medici si managerii spitalelor.
Guvernul Ponta se mai angajeaza ca pe durata mandatului sa "demareze constructia a 8 spitale regionale de urgenta". Un punct interesant este deschiderea posibilitatii ca statul sa subventioneze "partial" investitiile private in "constructia si dotarea de spitale noi."
Conform informatiilor HotNews, i