În Mexic, etnicii mayaşi sunt mai impresionaţi de valul de turişti străini decât de sfârşitul calendarului. Tineri şi bătrâni, privesc cu uluire autocarele pline cu turişti pensionari şi grupurile de turişti veniţi cu rucsacul în spate pe pământurile lor, în credinţa că lumea se va sfârşi.
Templu maya din Yucatan
Sursa: Reuters
Mii de căutători spirituali şi fani ai culturii prehispanice s-au adunat zilele acestea în Mexic în speranţa de a experimenta la faţa locului evenimente măreţe în ziua care ar corespunde, conform calendarului vechilor mayaşi, "sfârşitului lumii", adică vineri, 21.12.2012. Mulţi dintre etnicii mayaşi de azi nu înţeleg însă toată această agitaţie, relatează Reuters.
În majoritate creştini, romano-catolici, descendenţii civilizaţiei maya privesc cu mirare valul de turişti străini descinşi în cetăţile antice din sudul Mexicului - şi în alte zone din America centrală - ale căror zile de glorie au apus demult.
"E o psihoză, o manie", a declarat psihologul mexican Vera Rodriguez, descedentă a vechilor mayaşi, care trăieşte la Izamal, în statul Yucatan, aproape de punctul central al festivităţilor "apocaliptice" din 2012, situl Chichen Itza. "Eu cred că e ceva nefavorabil societăţii şi culturii noastre".
"Există pe de o parte legenda şi pe de altă parte realitatea", a punctat Yolanda Cornelio, responsabilă cu turismul în oraşul Merida şi a cărei mamă este etnică mayaşă. "Unii abuzează de legendă ca să facă bani. Sunt o mulţime de escroci", afirmă tânăra. Un geniu de la NASA despre APOCALIPSĂ. Cât timp mai avem până vine Sfârşitul Lumii? “Cât să fac câţiva copii. Şi ei să facă copii. Cam atât!"
Au început ceremoniile pentru sfârşitul calendarului mayaş
Ceremoniile care marcheză sfârşitul unei etape din era maya la sfârşitul unui ciclu de 5.200 de ani, interpretat de unii ca fiind