Programul de guvernare cuprinde, în cea mai mare parte, proiecte nerealizate de guvernele din ultimii 10 ani, precum centrala Tarniţa sau reactoarele nucleare 3 şi 4, dar include şi obiective noi, printre care explorarea gazelor de şist, extracţia de hidrocarburi în Marea Neagră şi dezvoltarea AGRI.
Guvernul Ponta II intenţionează să extindă activităţile de explorare şi exploatare a zăcămintelor de ţiţei şi gaze din bazinul Mării Negre şi să înceapă explorările pentru identificarea zăcămintelor exploatabile din şisturi bituminoase.
Ponta a declarat marţi că negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea şi explotarea gazelor de şist va reprezenta o zonă de interes pentru viitorul Guvern, adăugând că cel care are cel mai mult de pierdut dacă România scoate gaze de şist este Gazprom. Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa.
Ca noutate, un alt proiect prioritar "pentru perioada următoare" este dezvoltarea de capacităţi de producţie a electricităţii şi căldurii pe bază de deşeuri menajere şi industriale. Programul de guvernare precizează că investiţiile în centrale pe deşeuri vor contribui "decisiv la rezolvarea problemelor de mediu şi de aprovizionare a populaţiei cu apă caldă şi căldură la costuri reduse".
În program este menţionată "implicarea activă" în proiectelor Nabucco, Azerbaidjan-Georgia-România Interconnector (AGRI) şi construcţia conductei de petrol Constanţa-Trieste (PEOP).
Proiectul AGRI presupune livrarea gazului natural prin conducte din Azerbaidjan în Georgia şi lichefierea într-un terminal care urmează să fie construit pe ţărmul georgian al Mării Negre, de unde va fi transportat pe mare în România.
Investiţia în proiectul AGRI este estimată între 1,2 miliarde euro şi 4,5 miliarde euro, în funcţie d