Fluctuaţiile de la un an la altul nu mai sunt semnificative, însă piaţa a ajuns la un nivel cu 45% mai mic decât cel din 2008
Şi în acest an au dispărut din piaţă edituri, însă nu au existat falimente răsunătoare
Anul acesta, vânzările de cărţi s-au stabilizat. Totuşi, nivelul la care piaţa a ajuns este aproximativ cu 45% mai mic decât cel înregistrat în perioada de dinaintea crizei.
Şi în acest an au dispărut din piaţă edituri, însă nu au existat falimente răsunătoare.
O problemă destul de importantă semnalată de jucătorii din această industrie a fost reprezentată de presiunea imensă pusă de afacerea "cartea cu ziarul". Nici în 2013, piaţa de carte nu va avea fluctuaţii majore, iar companiile din domeniu vor pune un mai mare accent pe promovare.
"Există veşti bune şi veşti rele. Vestea bună este că vânzările s-au stabilizat. Fluctuaţiile de la un an la altul nu mai sunt semnificative şi cifrele sunt cam aceleaşi. Vestea rea este că s-au stabilizat cu 45% mai jos faţă de anul 2008", a declarat, pentru Curierul Naţional, Mario De Mezzo, CEO al Grupulului Editorial ALL.
Acesta a mai afirmat că editurile au fost de multe ori forţate să ţină preţurile cât mai jos, pentru a face faţă concurenţei cumva nedreaptă oferită de cartea cu ziarul. "Cartea cu ziarul s-a dovedit a fi pe termen chiar mediu o afacere păguboasă pentru edituri, pentru că dacă la început se vindeau tiraje de 80.000-100.000 de exemplare, lucru care putea fi profitabil (dar nu foarte) pentru o editură, acum tirajele au scăzut şi la 20.000 de exemplare. Acest lucru a fost cauza unor stocuri foarte mari la multe dintre edituri, care acum încearcă să se elibereze de aceste stocuri venind cu preţuri care nu acoperă nici valoarea tiparului pentru cartea respectivă", a continuat acesta, explicând că s-a transferat însă, în mentalul colectiv, ideea că dacă o carte cos