Agenţia spaţială americană NASA este copleşită de telefoane şi email-uri de la oameni de pe întreg mapamondul care cer informaţii despre sfârşitul lumii.
Mitul potrivit căruia lumea sfârşitul lumii ar urma să se producă pe 21 decembrie 2012 îşi are originea în calendarul maiaş, dar, în era internetului şi a mass-mediei de socializare, acest mit a proliferat online, creînd îngrijorare în întreaga lume. Oamenii înceracă să găsească răspunsuri la NASA.
„Se va ciocni o altă planetă de Pământ?”, „Va exploda Soarele?”, „Vor fi trei zile de întuneric?” - acestea sunt câteva dintre întrebările pe care le pun oamenii din întreaga lume. Alte email-uri sunt de-a dreptul macabre. Potrivit lui Dwayne Brown, purtător de cuvânt al agenţiei americane, unii oameni vor să se sinucidă sau iau alte măsuri drastice. El spune că NASA vrea să facă „tot ce-i stă în putere” pentru a pune lucrurile la punct. Agenţia a postat pe site-ul său interviuri cu oameni de ştiinţă care au făcut peste 4,6 milioane de accesări.
„De ce lumea nu s-a sfârşit ieri”
Brown spune că NASA primeşte circa 100 de telefoane şi e-mailuri pe săptămână cu întrebări de la oameni pe această temă, iar în ultimele săptămâni numărul a crescut foate mult: circa 300 de oameni pe zi contactează NASA pentru a întreba despre sfârşitul lumii.
Una dintre îregistrările video de pe site-ul NASA este intitulată „De ce lumea nu s-a sfârşit ieri”. Deşi titlul arată că înregistrarea ar fi trebuit postată pe 22 decembrie, Brown spune că acest clip de patru minute a fost postat încă de săptămâna trecută pentru a disemina mai bine mesajul.
NASA s-a mai confruntat cu evenimente majore înainte, a spus Brown, dar acesta este cel mai mare mit pe care agenţia trebuie să-l clarifice.
„Avem o săptămână foarte, foarte aglomerată. Aş vrea să fie mâine, pentru că şirul de întrebări – nu lumea – se va sfârşi