Prim-ministrul desemnat Victor Ponta a declarat, joi, că reducerea numărului de portofolii din cabinetul său şi creşterea numărului de miniştri delegaţi s-a făcut pentru a evita creşterea cheltuielilor guvernamental. Un alt motiv, invocat de vicepremierul desemnat Liviu Dragnea, a fost acela că trebuie păstrate intacte în cadrul ministerelor existente autorităţile de management ale fondurilor europene, autorităţi acreditate de către Comisia Europeană.
"Am semnat adresele către cei doi preşedinţi cu programul de guvernare şi componenţa nominală a miniştrilor. După cum probabil ştiţi, eu am cerut să fie dat şi comunicatul oficial, o parte semnificativă a miniştrilor şi aici mă refer la miniştri pentru Energie, pentru IMM şi Turism, pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, sunt miniştri delegaţi, pentru că am discutat cu Ministrul de Finanţe şi cu Secretariatul General al Guvernului şi practic în acest fel au competenţele lor, dar puteam să folosim structurile de personal, de contabilitate şi juridic unice. Nu trebuia să facem şi nu era bine să facem noi structuri de contabilitate, de juridic şi de personal", a explicat Victor Ponta.
Un alt considerent, invocat de Liviu Dragnea, a fost cel legat de absorbţia fondurilor europene. "A făcut premierul o analiză serioasă şi pentru a nu pune în pericol autorităţile de management, ministerel noi au rămas în structura instituţiilor de bază", a declarat Dragnea.
Noul guvern Ponta va avea 9 miniştri delegaţi şi nu 6, aşa cum anunţase Victor Ponta în cursul zilei de miercuri. Potrivit listei trimise joi în Parlament, trei dintre miniştrii propuşi în viitorul Executiv vor rămâne fără portofoliu, astfel că numărul miniştrilor plini se va reduce la 17.
Cei trei care au devenit miniştri delegaţi şi nu vor mai avea portofolii pline sunt Constantin Niţă de la Energie, Lucia Varga de la Ape şi Păduri şi Maria Grapini